Close

Hep tok hissetmek istiyorsanız lifli yiyecekler tüketin

Fazla kilolarınızla yaşamaktan bıkıp en sonunda kendime uygun diyeti buldum diye düşünürken 1 haftada diyeti yarım mı bırakıyorsunuz? O, her pazartesi yeniden başlamak zorunda kaldığınız küçük bir işkenceye mi dönüşüyor sizin için? Bunun nedeni aslında basit. Açlığı yenememek, size durmadan diyet bozduruyor olabilir. Peki, bir taraftan diyet yaparken, bir taraftan da nasıl tok hissedeceksiniz? İşte bu yazı tam size göre. Lifli yiyecekleri yiyerek tok kalmak mümkün. Peki, hangi yiyecekler lif bakımından zengindir?

Lif nedir?

Lifler bitkilerin temel yapısını oluşturan, içinde pek fazla kalori bulunmayan organizmalardır.

Lifli yiyeceklerin faydaları nelerdir?

Lifli yiyeceklerin en önemli faydaları, hem koruyucu olma hem de tedaviye katkı sağlamasıdır. Lifli yiyecekler kötü kolesterol alımını düşürerek, daha uzun süre tokluk hissi yaratır. Aynı zamanda kanser yapıcı ögelerin bağırsakta kalma sürelerini kısaltır. Kan şekeri kontrolünde olumlu etkiler yapar. Lifli yiyecekler kalp-damar sağlığı için iyidir. Fazla kiloları vermeye yardımcı olur. Lifli yiyeceklerin tüketilme sırasında daha çok çiğnendiği gözlemlenmiştir. Fazla çiğnemek fazla yemek yemekle ters orantılıdır. Ayrıca lifli yiyecekler midede daha çok yer kaplayıp daha fazla tokluk hissi yaratırlar. Lifli yiyecekler kalori açısından düşük kaloriye sahip besinlerdir. Lifli yiyecekler aynı zamanda cildinizi de güzelleştirir. Cilt güzelliğinizi koruyup arttırmanıza yardımcı olur. En büyük cilt problemlerinden olan akne ve sivilcenin oluşumunu engeller.

Tok tutan lifli yiyecekler hangileri?

Lifli yiyecekler, diğer bir tabirle posa; tam buğday taneleri, bunlardan yapılmış tahıl ürünleriyle, sebze ve meyvelerde (özellikle meyve kabuklarında) bol miktarda bulunur. Tahıl ürünlerinin lif oranının ve kalitesinin korunması için, tahılın saflaştırılmamış olması gerekir. Bunun yanı sıra, kuru erik, armut, portakal, greyfurt, soğan, tatlı patates, taze fasulye, nohut, bezelye, karnabahar, badem, kahverengi pirinç, kabak, salatalık, incir, enginar, ahududu, böğürtlen, mercimek, şalgam, soya fasulyesi, patlıcan, mısır, kuru şeftali, lahana, muz, domates, kayısı, kiraz, havuç, çilek, erik, brokoli, elma, avokado, müsli gibi yiyeceklerde lif oranı oldukça yüksektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top