Close

Kahvaltı Sofralarının Puf Puf Lezzeti Pişi

 

Özenle hazırlanan kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti pişilerdir. Sıcacık puf puf görüntüsü ve lezzetiyle mest eden pişinin yapımı da kolaydır. Son dönemde çok popüler olan pişiyi tereyağlı, ballı, reçelli, zeytinli ve peynirli gibi tatlı tuzlu birçok şekilde lezzetlendirebilirsiniz. Tatlı, tuzlu afiyetle yenen pişilerin olmazsa olmazı taze demlenmiş çaydır. Hiçbir kahvaltılık ürün (peynir, zeytin… vb.) olmasa da çay ve pişi doyurucu bir öğün olarak tercih edilmektedir. Pişi doyuruculuğunun yanında kandillerde de helva yerine dağıtılmak için tercih edilen bir yiyecektir. 

İşte pişi yaparken dikkat etmeniz gerekenler ve pişinin tarifi:

Pişi Malzemeleri

* 3 su bardağı un

* 1 paket kuru maya(ya da yarım paket yaş maya)

* 1 tatlı kaşığı tepeleme toz şeker

* 1,5 tatlı kaşığı tepeleme kadar tuz

* 1 su bardağı ılık su

* Kızartmak için sıvıyağ

Puf puf Pişi Yapılışı

Yumuşacık, pufidik pufidik kabarmış ve fazla yağ çekmeyen ve içi çiğ kalmamış bir pişi yapmak için işlem basamakları iyi takip edilmelidir. 

1. Kocaman kabarmış bir pişi için en önemli basamak mayanın aktifleştirilmesidir. Bu işlem için yoğurma kabına kuru maya, şeker ve ılık suyu alarak karıştırılıp, iyice bütünleşmesi sağlanır. Daha sonra streçle kapatılarak oksijensiz ve ısıyla maya yoğunlaştırılır.

2. Daha sonra, tuz ve yavaş yavaş elenmiş un ekleyerek, unu hamura yedirip, yumuşak bir hamur hazırlanır.

3. Hamurun üzeri streç film veya temiz bir örtüyle kapatıp, oda sıcaklığında mümkünse karanlık bir yerde hamur iki katı kabarana kadar (yaklaşık 1 saat) mayalanması beklenir. 

4. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alınarak yağlı zeminde elle bastırılarak şekillendirilir. Ele yapışmaması için eller yağlanmalıdır. 

5. Hamurlar şekillendirilirken ortasına parmağınızla yada küçük bir daireyle bir delik açarsanız, pişilerin ortasının çiğ kalmadan pişmesini sağlarsınız. 

6. Peynir, patates, çikolata ya da başka bir harç ile tat katmak isterseniz hamuru biraz daha büyük açıp sağ ya da sol köşesine harcı koyup, kapatabilirsiniz. 

Lezzetli Pişi İçin Püf Noktaları

* Pişi hamuru çok fazla un katılıp yoğun bir yapıda olmamalıdır ele yapışmayacak kıvamda sıvı ve katı malzemelerinin dengeyle bütünleştirildiği yumuşak bir hamur elde edilmelidir.

* Tarifte verilen un miktarına uyulmalıdır, aksi takdirde un fazla eklendiğinde katı dengesi arttığı için sert bir hamur elde edilebilir. Un elenmiş olursa ve yavaş yavaş eklenirse daha bütünleşmiş bir kıvam elde edilebilir. 

* Hamuru açarken çok kalın olmaması hamurun daha iyi pişmesini sağlayacaktır. 

* Hamurun açılacağı alan kolay açabilmek ve hamurun ele yapışmaması için hafif yağlanmalıdır.

* Kolay şekil verebilmek ve ele yapışmaması için eller de yağlanmalıdır.

* Ocakta yağ iyice kızdırıldıktan sonra pişirilme işlemine başlanmalıdır.

* Sıcak servis yapılarak, hamurun kurumadan daha yumuşakken yenmesi sağlanmalıdır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top