Close

Karbonhidrat Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

karbonhidrat-diyeti-nedir-nasil-yapilir

karbonhidrat-diyeti-nedir-nasil-yapilir

Karbonhidrat diyeti günlük alınması gereken karbonhidrat miktarını aşmayacak şekilde düzenlenen bir diyet türüdür. Karbonhidrat diyeti ile zayıflamak isteyenler beslenme rutinlerinden karbonhidratlı yiyecekleri çıkarıp olabildiğince içerisinde nişasta olmayan sebzeler, tam tahıllı gıdalar, baklagiller ve meyveleri tercih etmelidir. İşlenmiş gıdalar ve rafine ürünlerde yer alan karbonhidratlar kesilmelidir. Su, soda ve şekersiz kahve tüketilebilir, tatlı ihtiyacı için pasta, dondurma gibi seçenekler yerine meyve tüketimi arttırabilir. Karbonhidrat diyeti yapılırken önemli olan unsur vücudun şeker oranının düşmemesini sağlamaktır. Aksi takdirde vücut şeker yokluğuna girer ve insülin direnci düşer.

Karbonhidrat diyeti, öncelikle şekerli yiyeceklerde, makarnada ve ekmekte bulunan karbonhidratları sınırlayan bir diyettir. Bu diyetle karbonhidrat tüketmek yerine, doğal proteinler, yağlar ve sebzeler içeren bütün yiyecekleri yersiniz. Vücudunuz ihtiyacı olan karbonhidratı alır ve yakar. Ancak ihtiyaçtan fazlasını almak lüzumsuz bir yağ tabakası halinde vücudunuzda kalır ve şişmanlamanıza yol açar. Günlük karbonhidrat ihtiyacı 100-125 gram karbonhidrattır. Bu miktarı her gün aldığınız zaman kilonuzu korumuş olursunuz. Fazla kilolardan kurtulmak için bu miktarı azaltmanız gerekmektedir. Örneğin; her gün 100-125 gram yerine 60-80 gram karbonhidrat alınırsa ilk hafta birkaç kilo vermek mümkün olacaktır. Bunu devamlı bir şekilde yaptığınız takdirde hızlı bir şekilde kilo kaybetmeye başlanır. Günlük karbonhidrat ihtiyacı kişinin cinsiyeti, yaşı, vücut ağırlığı ve günlük aktivite düzeyi gibi değişik kriterlere bağlı olarak hesaplanmaktadır. Karbonhidrat sayımını takip etmek ve hesaplama yapmak için akıllı cihazlarınıza yükleyeceğiniz uygulamalarla takibini ve hesaplamayı yapabilirsiniz.

Vücudunuzun ihtiyacı dışında karbonhidrat almayarak olumlu sonuçlara ulaşabileceğiniz bu diyet türünde en önemli unsur aç kalmadan rejim yapmaktır. Bu nedenle diyet süresince vücudun zayıf düşmesi ve sinir sisteminin yıpranması ortadan tamamen kalkar. Karbonhidrat değeri düşük tüm yiyecekleri gönül rahatlığıyla bolca tüketip tokluk hissini yakalayabilirsiniz.

Karbonhidrat Nedir?

Karbonhidrat, doğada en çok bulunan organik bir maddedir. Vücuda enerji veren önemli bir besin kaynağıdır. Bir başka deyişle hücrelerinizin ana enerji kaynaklarından biridir. Vücudunuz, harcadığı enerjinin büyük bir kısmını karbonhidrattan sağlar. Sağlık açısından çok faydası olsa da fazla tüketimi obeziteye yol açmaktadır. Bu nedenle fazla miktarda karbonhidrat tüketmek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Karbonhidrat; şeker, nişasta ve lifli besinlerde bulunur.

Karbonhidrat Diyeti Nasıl Yapılır?
Karbonhidrat Diyeti Nasıl Yapılır?

Karbonhidrat Diyeti Nasıl Yapılır?

Bu diyet türünde zayıflamak için aç kalmak yerine seçerek ve hesaplama yaparak tokluk hissini her daim yaşayabilirsiniz. Peki karbonhidrat diyeti nasıl yapılır? Öncelikle, hayatınızdan fazla şeker kullanımını çıkarmanız gerekir. Şeker, karbonhidrat değeri çok yüksek olan bir gıdadır. Gazlı içecekler, meyve suyu, çikolata, kek, hamburger ekmeği, pastane ürünlerinden uzak durmanız gerekir. Örneğin; gündelik hayatta tükettiğiniz çaya attığınız iki şeker, gün içinde içtiğiniz üç bardak çay hemen hemen almanız gereken karbonhidrata eş değerdir. Çayı şekersiz içmek daha sağlıklıdır. Şeker ihtiyacınızı doğal yollardan karşılamalısınız. Meyve, bal, hurma, pekmez, kuru kayısı vb. sindirimi kolay şekerleri tercih edilebilir. Meyve tüketiminde de aşırıya kaçılmamalıdır. Zira meyveler şekerle doludur  ve fazla kullanımı diyet için uygun değildir.

Tüm hamur işlerinden kaçınmalısınız. Hamur işlerinin karbonhidrat değerleri çok yüksektir. Et, balık, yumurta ve yer üzerinde yetişen doğal sebzeler ve yağları tüketebilirsiniz. Nişasta tüketimini tamamen ortadan kaldırmalıyız. Ekmek, makarna, pirinç ve patates, kızarmış patates kullanımını bırakmanız gerekmektedir. Yemeklerinizi yaparken margarin kullanmayın. Margarin, doğal olmayan formda yüksek omega-6 içeren endüstriyel olarak tereyağına benzetilmeye çalışılmış yapay bir yağdır. Bunun yerine doğal yağları (örneğin zeytinyağı) tercih edin. İstediğiniz kadar et, balık (balıkları unlamaktan kaçının) yumurta (bütün türlerini kızarmış, haşlanmış), toprak üstünde yetişen sebzeler; karnabahar, brokoli, lahana, patlıcan, kabak, ıspanak, mantar, salatalık, marul, soğan, domates, biber vb. bütün sebzeleri korkmadan tüketebilirsiniz.

[custom-related-posts title=”Benzer Yazılar” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

Araştırmalar, düşük karbonhidratlı diyetlerin kilo kaybına ve sağlık belirtilerinin iyileşmesine neden olabileceğini gösteriyor. Yapmanız gereken tek şey, eksiksiz, besleyici ve doyurucu bir diyet oluşturan bütün yiyecekleri yemektir.

Düşük Karbonhidratlı Sebzeler

  • Karnabahar
  • Lahana
  • Avokado
  • Brokoli
  • Kabak
  • Ispanak
  • Kuşkonmaz
  • Yeşil Fasulye
  • Brüksel Lahanası
  • Mantar

Hangi sebzeler düşük karbonhidratlıdır diye ayrım yapmakta zorluk çekerseniz çok basit iki kural vardır. Yer üstünde büyüyen sebzeler genellikle düşük karbonhidratlıdır ve serbestçe yenebilir. Yer altında büyüyen sebzeler daha fazla karbonhidrat içerir, bu nedenle bunlara (özellikle patates) dikkat etmeniz gerekir. Buğday bir sebze değil tahıldır. Ekmek, makarna, pirinç, kurabiyeler karbonhidrat ile doludur.

Karbonhidrat diyetini yaparken şeker alımına dikkat etmeniz gerektiğinden bahsetmiştik. Vücudun şeker oranının düşmesi insülin direncini düşürebileceği gibi fazla şeker alımı kilo alımına davetiye çıkaracaktır. Meyveler doğal ve sağlıklıdır. Ama unutmamanız gereken bir diğer kural ise meyvelerin doğal şekerolduğudur. Şekerin meyveden gelmesi sizin için iyi olduğu anlamına gelmemektedir. Örneğin, üzüm ve muz en yüksek karbonhidratlı meyvelerdir.

Karbonhidrat Bakımından Fakir 10 Meyve
Karbonhidrat Bakımından Fakir 10 Meyve

Karbonhidrat Bakımından Fakir 10 Meyve

  1. Ahududu
  2. Böğürtlen
  3. Çilek
  4. Erik
  5. Mandalina
  6. Kivi
  7. Kiraz
  8. Yaban Mersini
  9. Kavun
  10. Şeftali

Abur cubur yemeyi her insan sever. Özellikle, bir film izlerken sürekli bir şeyler atıştırılır. Karbonhidrat diyeti yaparken; çikolatalardan, patates cipslerinden, şekerlemelerden uzak durmanız gerekiyor. Tüm kuruyemişler sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller sağlar ve bunları yemek bazı kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirmeye bile yardımcı olabilir. Kuruyemişler, atıştırmalık seçeneklerinin çoğundan daha iyidir. Sağlıklı olarak tüketebileceğiniz kuruyemişlerden bazıları şunlardır:

  • Kaju
  • Ceviz İçi
  • Badem
  • Antep Fıstığı
  • Fındık
  • Yer Fıstığı
  • Çam Fıstığı

Bu gibi kuruyemişler hem abur cubur ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olur hem doygunluk hissi vererek keyifli bir diyet yapmanızı sağlar.

Karbonhidrat diyeti yaparken içeceklere de dikkat etmeniz gerekiyor. Çalışırken ya da bir arkadaşınızla sohbet ederken bir şeyler içmeyi seviyorsanız bu içecekleriniz su, limonlu su, çay (şekersiz), kahve (şekersiz ama süt ekleyebilirsiniz), süt, portakal suyu gibi içecekleri tercih edebilirsiniz.

Hiç şüphesiz kahvaltı günün en önemli öğünlerinden biridir. İyi bir kahvaltı güne iyi başlamanızı ve iyi bir gün geçirmenizi sağlar. Karbonhidrat diyetinde kahvaltı yaparken yine dikkat etmeniz unsurlar vardır. Tereyağı, yumurta (haşlanmış ya da kızartılmış), yumuşak peynir, sert peynir, beyaz peynir ya da süzme peynirleri tercih edebilirsiniz.  Eğer ekmek tüketiminiz çok ise ve kahvaltıda ekmek tüketmeyi seviyorsanız tam tahıllı doğal ekmekleri tercih edebilirsiniz.

Karbonhidrat diyetinin en önemli unsuru ihtiyacınız dışında olan karbonhidrat alımı durdurmaktır. Yediğiniz her besin faydalı olmadığı gibi doğal yiyecekleri de dikkatli şekilde tüketmek gerekmektedir. Örneğin; sadece büyük bir patates 20 gram karbonhidrat içerir. Bununla beraber yiyeceğiniz 1,5 kilo ıspanak 20 gram karbonhidrata eş değerdir.

Diyetlerdeki amaç vücudunuzun ihtiyacından fazla kalori almasını önleyerek kiloyu kontrol etmektir. Her diyette olduğu gibi karbonhidrat diyetinin de olumsuz yönleri vardır. Eğer karbonhidrat oranı en düşük seviyeye gelirse enerji kaybı, kalp çarpıntısı, sıvı kaybı gibi etkiler gösterebilir. Şeker ve karbonhidrat alımına dikkat ederek diyetinizi uygulayabilirsiniz. Diyeti uygularken kendinizi halsiz ve bitkin hissederseniz lütfen diyete devam etmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top