İçindekiler
Kol uyuşması, kolda karıncalanma ve ağrı hissi şeklinde varlığını hissettiren ve kişinin günlük aktivitelerini oldukça kısıtlayan bir şikayettir. Çoğu zaman “Üzerine yatmışımdır, önemli değil, geçer” diyerek geçiştirilen bu olayın altında belki de çok ciddi bir sağlık sorununun yattığını biliyor muydunuz?
Kol Uyuşması Neden Olur?
Kol uyuşmaları ortopedik ya da nörolojik olabileceği gibi, dolaşım bozukluğundan da kaynaklanıyor olabilir.
Yanlış Pozisyonda Uyuma: Gece uyurken farketmeden kolunuzun üzerine biraz fazla yüklenmiş olabilirsiniz.Bu da kolunuza kanın yetersiz gitmesine sebep olmuş olabilir. Çok ağır eşyalar taşıyıp kola yüklenmek de aynı şekilde, geçici bir uyuşukluğa sebep olabilir.
Kemikte Kırılma: Kol kemiğinin kırılması da uyuşmaya sebebiyet verebilir.
Stres Kaynaklı Kol Uyuşması: Aşırı sinirlilik hali, stres ve huzursuzluk gibi durumlarda kol uyuşması görülebilir.
Dolaşım Sistemindeki Bozukluktan Kaynaklı Kol Uyuşması: Kalp hastalıkları, obezite, diyabet gibi sebeplerden kan dolaşımında bozukluk meydana gelebilir. Bu durumda, vücudunuzun belli kısımlarına gitmesi gereken kan gidemez ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kan dolaşımı bozukluklarında da el ve kol uyuşmaları çokça rastlanan bir durumdur.
Sol kolda uyuşma varsa, bu kalp krizinin ya da şeker hastalığının habercisi olabilir.
Kol Uyuşmasına Neden Olan Diğer Faktörler Nelerdir?
- Beyne yeterli kan gitmezse felç meydana gelebilir. Kol uyuşması felcin doğurduğu rahatsızlıklardandır.
- Enfeksiyon, kötü huylu tümörlerin varlığı gibi durumlarda da özellikle sağ kol uyuşması şikayeti oluşabilir.
- Torasik çıkış sendromu yani boyunda omurilik kanalının daralması da bir diğer sebep olabilir.
- Sinir hücrelerinin zarar görmesinden kaynaklanan Periferik nöropati hastalığında da kol uyuşması meydana gelebilir.
- Boyun fıtığı ve kireçlenmenin de belirtileri arasında kol uyuşması gösterilir.
- Eşek arısı gibi bazı zar kanatlılar tarafından sokulma ya da zehirli böcek ve yılan türleri tarafından sokulma durumlarında da kol uyuşması şikayetlerine rastlanabilir.
- Migren hastalığı da kol uyuşmasına sebep olabilir.
- Vücutta B12 vitaminin eksikliği de kol uyuşmasının bir diğer nedenidir.
Kol Uyuşması Durumunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?
- Kol uyuşması sinirlerin zedelenmesi, kola giden kan akışının yetersiz kalması gibi durumlardan kaynaklanıyorsa çok korkulacak bir önem taşımaz ve başka bir hastalığa işaret etmez. Uyuşma çok uzun sürede geçmezse, o zaman doktorunuza bu durumu anlatmanızda fayda var.
- Kol uyuşması bir anda, tek veya iki kolda birden başladıysa, göğüs bölgesinde yoğun baskı hissetme, terleme ve nefes darlığı gibi şikayetler de varsa, bu kalp krizi başlangıcının habercisi olabilir. Kol uyuşmasına, ani ve şiddetli bir baş ağrısı, şuur bulanıklığı, bulanık görme ve konuşma bozukluğu gibi belirtiler eşlik ediyorsa, felç ihtimali söz konusu olabilir. Kol uyuşmalarının yanında, bu belirtilen rahatsızlıklar da varsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna, hiç vakit kaybetmeden gitmelisiniz.
- Sabahları, kollarınız uyuşmuş olarak uyanıyorsanız özel tasarlanmış kavisli yastıklardan kullanabilirsiniz. Ayrıca kan dolaşımını artırmak için, elleri ve kolları hareket ettirecek hafif egzersizler yapabilirsiniz.