İçindekiler
Kabaca doğum sonrası ilk 6 haftalık süreç olarak tanımladığımız lohusalık dönemi gebelik sonrası anneler için çok önemli bir dönemdir. Bilindiği üzere lohusalık döneminde doğum yapmış kadınların vücutları tekrar eski haline dönüyor. Bu dönem hem anne hem bebek için oldukça önemli bir süreçtir. Anneler; hem kendiniz hem de bebeğiniz için lohusalık dönemini daha sağlıklı bir şekilde geçirmek için dikkat etmeniz gereken şeyleri sıralıyoruz!
Stresten uzak durun
Lohusalık dönemindeki annelerin, sinir ve stresten mümkün olduğunca uzak durması gerekiyor. Çünkü stresli bir ortam anneyi depresyona sokabilir. Bu da anne ve bebek için olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bu süreçte anneler; bol bol istirahat etmeli, egzersiz ve yürüyüş yapmalı, sebze ve meyve ağırlıklı besinlerle beslenmelidir. Aynı zamanda lohusalık dönemindeki kadınların sık sık kabız olduklarını düşünürsek kabız yapabilecek besinlerden de uzak durmanız gerekiyor. Sevgili babalar, eşinizin bu dönemi sağlıklı, stressiz ve rahat bir şekilde geçirmesi için siz de ona yardımcı olmalısınız.
Doğum sonrası hijyen
Lohusalık sürecinde, temizlik ve hijyen her şeyde olduğu gibi oldukça önemlidir. Bu süreçte eller sık sık yıkanmalı, dikişlere pansuman yapmak için ilaçlı su kullanmalısınız. İlaçlı su ile yaptığınız temizliğin önden arkaya doğru olmasına lütfen dikkat edin. Kullandığınız pedleri sık sık değiştirmeniz gerekiyor ve daha çok pamuklu iç çamaşırı tercih etmelisiniz. Eğer doğumdan sonra kanamanız fazlaysa ve akıntıda pis bir koku oluşuyorsa hemen doktorunuza haber vermelisiniz.
Boşaltım
Doğum sonrasında boşaltım hemen gerçekleşmeyebilir. Bu yüzden bağırsakları çalıştırıcı besinler tüketmelisiniz. Bunlar posalı ve lifli yiyecekler olabilir. Ayrıca bol sıvı gıda tüketerek kabız olmayı da engellemiş olursunuz. Eğer dikişleriniz acıyor diye idrarı ertelemeye çalışırsanız nu hiç doğru olmaz, ertelemeyin.
Doğum sonrası banyo
Doğumdan sonra lohusa dönemindeki kadınlar, ılık su ile her gün ayakta duş almalıdır. Eğer doğumunuz sezaryen doğum ile gerçekleştiyse; sezaryen doğumdan sonra yaraya yapıştırılan şeffaf bantı duştan sonra atabilirsiniz.
Lohusalıkta ilaç kullanımı
Hamilelik sürecinde başlanan tetanoz aşısı doğumdan sonrada devam edilebilir. Doktorunuzun size verdiği ilaçlar dışında herhangi bir ilaç kullanmamalısınız. Demir ilaçlarına da doğumdan sonra 3 ay içinde kullanmanızda herhangi bir sakınca görülmüyor.
Doğum sonrası beslenme
Lohusalık döneminde, beslenmenize dikkat etmeniz kendiniz ve bebeğiniz için çok önemlidir. Ne kadar sağlıklı besinler o kadar iyi bir lohusalık dönemi! Bu süreçte sütünüzü arttırmaya yönelik yararlı ve zengin içerikli besinler tüketebilirsiniz. Günde 3 litre su içmeniz de sütünüze ve bebeğinizin gelişiminde çok yararlıdır. Bunun haricinde kızartılmış, tuzlu, baharatlı ve gaz yapıcı besinlerden uzak durmanız gerekiyor. Ayrıca sigara ve alkolden, uyarıcı madde içeren çay kahve gibi besinlerden de bu süreçte mümkün olduğunca uzak durmalısınız.
Doğum sonrası cinsel ilişki
Lohusalık süresince yani doğumdan sonraki ilk 6 haftada cinsel hayatınızı ertelemeniz gerekiyor. Anne ve bebeğin sağlığı için 2 sene sonra çocuk yapımı uzmanlar tarafından uygun görülüyor.
Lohusalıkta duygusal durum
Doğum sonrası süreçte annelerin çocuğuma yeterli bakamıyor muyum, sütüm yeterli gelmiyor mu, onu besleyemiyor muyum gibi düşünceler sebebiyle mutsuzluk, ağlama gibi duygu değişimleri görülebilir. Buna annelik hüznü deniliyor. Eğer bu durum iki haftadan fazla sürüyorsa hemen bir uzmana görünmelisiniz.
Anne sütü ile ilgili bilinmesi gerekenler
Doğumdan sonra ilk yarım saat içinde bebeğinize ilk yemeğini vermelisiniz. Sık sık emzirmek süt salınımını da arttırıyor. Anne sütü ile beslenen bir bebeğin D vitamini hariç başka hiçbir besine ihtiyacı yoktur ve ilk 6 ay anne sütüyle beslenen bebekler psikolojik olarak olumlu etkilenir. Ayrıca emzirme annenin vücudunun eski haline dönme sürecini de hızlandırıyor.
Bebeğinizin uykusu
Bebeğinizin belli bir yetişkinliğe gelene kadar yanınızda yatması ezilme tehlikesi açısından sakıncalıdır. Bu yüzden gece emzirmeleri ya da herhangi bir müdahalede ona yakın olmak için yatak odanızda beşikte uyumasında fayda var.