Close

Lohusalıkta 1. hafta

lohusaligin-baslangici-anne-icin-nasil-gecer

Doğumdan sonraki ilk hafta anne vücudunun kendini onarma ve yenileme haftasıdır. Henüz anne olmuş bireylerde ilk hafta vücutta aktifleşen hormonların da etkisiyle hem fiziksel bir geri dönüş, hem de ruhsal bazı değişimler meydana geliyor. Pek çoğu normal olan bu değişimler anneyi yepyeni bir döneme nasıl hazırlıyor?

Anne vücudunda neler oluyor?

Vajinanın iyileşmesi ve yeniden şekillenmesi doğumdan hemen sonra başlar. Bu esnada rahim kasılmaları da kendini belli eder. Doğumla birlikte anne vücudundan ayrılan plesantanın, rahim duvarında yaptığı kanamayı kontrol altına almak amacıyla başlayan bu kasılmalar, doğumdan sonraki ilk hafta devam ederek rahmi doğum öncesi haline geri döndürmeyi hedefler. Bu esnada çok miktarda vajinal akıntı meydana gelir. Loşi olarak adlandırılan parlak kırmızı renkteki bu akıntı 4-6 hafta kadar devam eder. Rahim kasılmalarıyla birlikte oluşabilen şiddetli ağrı yeni annelerin bir kısmında kendini daha çok belli eder. Emzirmenin başlarında rahim ağrısı hissedilmesi normaldir, bebeğin emme refleksi meme ucunda bazı sinirsel değişimler meydana getirerek vücuttan hormon salgılanmasını uyararak rahim kasılmalarını arttırır.

Bazı ipuçlarını takip edin, ağrılardan kurtulun

Doğum sırasında vajina çıkışının etrafındaki damarlarda şişme ve gerilme meydana gelir. Bu durum doğum sonrasındaki gerçekleşen ilk dışkılamayı biraz ağrılı hale getirebilir. Bu işlemi daha kolay hale getirebilmek için doğumdan sonra su tüketiminin arttırılması ve lifli gıdalardan bolca tüketilmesi gerekir. Epizyotomi ( vajina ile makat arasındaki bölgenin doğumu kolaylaştırmak için kesilip yeniden dikilmesi ) işlemi geçiren anneler doğumdan sonraki ilk günlerde yavaş hareketlerle oturmalıdır. Uyurken sırtüstü yatmak yerine yan tarafına dönerek uyumaları, iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Emzirme

Yeni doğum yapmış annenin ilk sütü, kolostrum olarak adlandırılan yoğun kıvamlı süttür. İlerleyen günlerde yavaş yavaş bu süt yerini daha sıvı olan tipik anne sütüne çevirir. Yeni doğan bebeğin günde 8-12 kez emmeye ihtiyacı vardır.

Uyku

Yeni annelerin gece uykularını alabilmek için yeterli vakti olmayabilir. Yeni doğan bebekler, tek seferde 4 saatten daha kısa uyumaya yatkındır bu yüzden anne vücudunun ihtiyacı olan uyku tüm güne yayılarak bebeğin uyuma saatlerine göre düzenlenebilir.

Duygusal değişim

Yeni doğum yapmış annelerin çok uçlarda olan duygu değişimlerini ilk günlerde sık sık yaşamaları gayet normaldir. Bu durumun ilerleyen haftalarda da sürüyor olması doğum sonrası depresyonunu akla getirir ve bu yardım alınması gereken bir durumdur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top