Close

Rus gazeteci Olga Haldız: Türkiye Erkeğe Odaklı Bir Ülke

 

Gazeteci ve yazar Olga Haldiz tüm şeffaflığıyla eniyikadin.com’dan Gamze Tamer’e konuştu. Gazetecilik ve Türkiye’de kadın olmak hakkında eniyikadin.com’a konuşan başarılı gazeteci aynı zamanda kendi hayatına dair ve Rusya’da gazeteciliğin ne noktada olduğuna dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

eniyikadin.com / ÖZEL HABER
Gamze TAMER

İşte çok konuşulacak röportajdan satır başları;

Hikayenizi bir de sizden dinleyebilir miyiz? Olga Hanım kimdir?

Olga şu anda freelance bir gazeteci. Rusya’da büyük bir gazetecilik geçmişim var. Orada çeşitli medyalarda çalıştım. Daha çok televizyon kanallarında çalışıyordum çünkü üniversitede televizyonculuk okudum. Daha çok bu alan benim ilgimi çekiyor. Türkiye’ye geldiğimde gazeteciliğe devam etmek istedim ama benim çocuklarım var. Çocuklara bakmak zorundaydım. Bir süre çalıştım ve sonrasında bir çocuk daha dünyaya getirdim. Kızım biraz büyüdükten sonra freelance olarak devam ettim. Rusça dergi çıkardık. Rusça yayımlanan bir gazetede editör olarak çalıştım. Çok yoğun çalışmadım. Uluslararası bir kurumda tercümanlık yaptım ve şu an freelance gazeteciliğe devam ediyorum.

“TÜRKİYE ERKEĞE ODAKLI BİR ÜLKE”

Mesleğe nasıl başladınız ve yolunuz nasıl Türkiye’ye düştü?

Yazmaya ve çizmeye her zaman ilgim vardı. Edebiyat konusunda çok iyiydim. Kompozisyonu çok rahat yazardım. İlk önce yerel medyaya yazmaya başladım. Daha lisedeydim o zamanlar. Benim bu mecrada bir şeyler yapmam gerekiyor diye düşündüm. Bütün kadınlara buradan sesleniyorum işe erken başlayın. Çocuk işinizin ortasına düşsün emin olun ayağa kalkmak daha kolay olacak. Çocuklarımızı dünyaya getirdiğimizde tabii ki de onlara bakmamız gerekiyor ve onlara bakarken aynı zamanda dünyadan da kopmamak için çalışmamız gerekiyor. Hayat bu şekilde daha renkli oluyor. Herkesin koşulları farklı. Türkiye erkeğe odaklı bir ülke. Dolayısıyla burada çalışan kadın olmak gerçekten zor.  Benim eşim Türk ve biz Moskova’da tanıştık. İlişki ciddi olunca ben de onunla birlikte Türkiye’ye geldim. Biz Rusya’da evlendik.

Türkiye’de kalmanızın iyi ve kötü duygularını bizimle paylaşır mısınız?

İyi hissediyorum çünkü yeni fırsatlar açıldı. İstanbul güzel bir şehir ve burada yaşamak büyük bir zevk. Birçok insanla tanıştım. Kötü hissediyorum çünkü benim mesleğim Rusça. Türkçe konuşulan bir ülkede bu mesleği yapmak zor. Ben yazmayı seviyorum ama Türkiye’de bunu tek başıma yapamıyorum.  Bir editörden yardım alıyorum.

“TÜRK GAZETECİLERE SAYGI DUYUYORUM.”

Rusya’ya ne sıklıkla gidiyorsunuz?

Mecbur kaldığım zamanlarda gidiyorum. Daha çok vefat durumlarında gidiyorum. Gezmek için çok fazla  gitmiyorum.

Gazetecilik nedir?

Hayatın farklı yönlerinin araştırılmasıdır. Hayatı anlamaya yönelik.

Rus basını ile Türk basını arasındaki benzerlik ve farklılıklardan bahseder misiniz?

Benzerlik 5N1K olayı. Haberi sunma tarzı çok farklı. Ruslar daha sade sunuyor. Rusya’da gazetecilik çok fazla kalmadı. Çok araştırma yapan insanlar bazılarını rahatsız ediyor. Ben Türk gazetecilere saygı duyuyorum. Ama bazen haberin içeriğini vermiyorlar. Spot var ama içerik yok. Habere giriyorsun ve istediğin bilgiyi elde edemiyorsun. Rusya’da böyle bir şey yok. İzleyici veya okuyucu yorulmaz. Daha sade ve anlaşılır bir şekilde anlatılır.

“RUSYA’DA ÜLKE SİYASETİ ÇOK HASSAS.”

Rusya’da haber alanında özgürlük var mı?

Bence çok yok. Çok fazla gazeteci işten atıldı. Çok belli televizyon kanalları kapatıldı. Neredeyse tüm kanallar devlet kontrolü altında. Buna karşı değilim ama çeşitlilik şart. Rusya’da öldürülen gazetecilerin sayısı çok fazla. Ülke siyasetinde çok hassas konular var. Bu konularda gazeteci iş yaparsa çok büyük bir risk altında demektir.

Bu duruma karşı halkın görüşü nedir?

Tepkiler daha çok Moskova’da oluyor. Halkın büyük bir kısmı çok büyük tepkiler veriyor. Her ülkedeki gibi.

“ÜLKEYİ KADINLAR AYAĞA KALDIRDI.”

Sana göre en iyi kadın kimdir?

Kendi çapında herkes en iyi kadındır. Kadın öncelikle bir insandır.

Türkiye’de kadına bakış ile Rusya’da kadına bakış arasındaki farklılıkları söyler misiniz?

Genel anlamda aynı diyebilirim. Ama sosyal hayatı ele alırsak Rusya’da daha fazla. İşe girme imkanları daha iyi. Genel anlamda kimse fazla ayırt etmiyor Rusya’da. Türkiye’de genel olarak kadın fazla çalışmıyordu, çalıştırılmıyordu. Ama son dönemlerde çalışma oranı arttı. Rusya’da ikinci dünya savaşından sonra ülkeyi kadınlar ayağa kaldırdı.

Bu hayatta idealiniz nedir?

Son dönemde yoğun olarak sinema ile ilgileniyorum. Rusya’da online kurslar çok yoğun. Senaryo yazma kursuna gidiyorum. Kısa metrajlı filmi çektim ve bu mecrada kendimi geliştirmeyi devam ediyorum. Yönetmenlik ile uğraşıyorum. Yazmayı daha çok seviyorum. Benim hedefim yazdığım filmleri ekrana taşımak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top