İçindekiler
Enginar çok faydalı bir besindir ve farklı çeşitleri ile sofralara ulaşır. Bunlar; sakız enginar ve Bayrampaşa enginarıdır. Kasım ayında enginar sebzesinin hasat işlemi başlar. Nisan ayının son zaman dilimine kadar devam eder. En çok İzmir, Mordoğan, Karaburun ve çevrelerinde, Yalova-Bursa ve çevrelerinde yetişir. Son zamanlarda Adana’ya kadar yetiştiriciliği yayılmıştır. Derin köklü bir sebzedir. Yılın herhangi zamanlarında yetiştirilebilir, sadece soğuk iklimi pek sevmez. Sıcak iklimde yetiştirilmesi önerilir. 8-10 yıla kadar canlılığını koruyan bir sebzedir. Hem faydalı hem hem lezzetli bu sebzeyi nasıl pişirebileceğinizi bilmiyorsanız, tarifimize göz atabilirsiniz.
Malzemeler
- 1.5 su bardağı zeytinyağı
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet patates (küçükse 2 adet)
- 1 adet büyük boy havuç
- 1.5 su bardağı dondurulmuş bezelye
- 9 adet ayıklanmış enginar
- ½ su bardağı su
- 2 adet taze sıkılmış limon suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
Servisi için
- 2 demet dereotu
Hazırlanışı
- Bir tavaya zeytinyağını ve doğranmış kuru soğanları alınız. Pembeleşene kadar kavurma işlemine devam ediniz.
- Sonrasında içerisine küp doğradığınız ve haşladığınız patatesleri, havuçları ekleyiniz. 2-3 dakika daha böyle kavurmaya devam ediniz.
- 1.5 su bardağı dondurmuş olduğunuz bezelyeyi üstüne ekleyiniz. 3-4 dakika daha kavurunuz ve garnitürünüzü hazırlayınız. Ocaktan alınız.
- Enginarlarınızın sosunu hazırlamak için bir kap alınız. 2 adet sıkmış olduğunuz taze limonların suyunu , 1/2 su bardağı suyu ve ardından tuz ile toz şekerini zeytinyağı ile karıştırınız.
- Daha sonra geniş bir tencereye enginarlarınızı yerleştiriniz. Enginarların üstü için hazırlamış olduğunuz garnitürleri ekleyiniz.
- Daha sonra limon sulu karışımı tencereye dökünüz.
- Tencerenizin kapağını kapatınız ve enginarları iyice pişiriniz. Enginarları arada kontrol ediniz, yumuşayana kadar pişirin. Piştikten sonra tabaklara alıp soğuk servis ediniz.
Enginar Hazırlamanın Püf Noktaları
Enginarın sap ve yaprakları kararabilir. Kararmaması için suyun içerisine limon sıkının ve enginarları bekletiniz. Enginarın yaparken yapraklarının açılmamış, çürümemiş olmasına dikkat edin. Enginarınızın sapını sallayınız, elastik bir yapıda ise enginarınız taze demektir. Enginarınızın sapını da kullanabilirsiniz. Enginarınızı kesin, saplarını salatalarda kullanmak için ayırın. Tepe bölgesindeki yaprakların uç kısmını da kesin, bir kaşık ile göbek bölgesindeki tüyleri temizleyin.
Enginar Tarifinin Pişirme Önerileri
Enginarınızda kuru soğan yerine çok miktarda taze soğan, dereotu, bezelye karıştırarak çiğden hazırlayabilirsiniz.
Enginarın Sağlığa Faydaları
- Enginar C ve B vitaminleri bakımından zengindir. Faydaları saymakla bitmez.
- Kolestrolü düşürür.
- Hazımsızlığa iyi gelir.
- Anemi, romatizma, cilt kaşıntıları, böcek ısırmalarında kullanılır.
- Huzursuz bağırsak sendromuna faydalıdır.
- Ağrı, şişkinlik, gaz, ishal gibi bulguları düzeltir.
- Sindirime iyi gelir.
- Yorgunluğu önler.
- İştah kaybına faydalıdır.
- Organları temizler.
- Zihinsel kapasiteyi artırır. Önemli bir antioksidandır.
- Aynı zamanda yaşlanmayı geciktirici özelliği vardır.
- Nikotin seviyesinin azalmasına yardımcı olur. Sigara tüketenlerin çokça yemesi gerekir. Akciğere faydaları oldukça fazladır.
- Dikkat: Safra sorunu olanlar ve taşı olanlar fazla tüketmekten kaçınmalıdırlar.