İçindekiler
Stres, hamile kalma şansınızı engelleyebilir. Aslında, gebe kalmakta zorlanıyorsanız, insanlar size daha önce “Sadece rahatlayın ve rahatladığında olacak ” demiş olabilir. Her ne kadar bu hakarete düşebilirse de, gerçeklik payı oldukça yüksektir. Stres nasıl etkiler? Buna bakalım.
Stres neden etkiler?
Çünkü stres hipotalamusun işleyişini etkileyebilir. Hipotalamus iştahınızı ve duygularınızı düzenleyen beyindeki salgı bezlerinin yanı sıra yumurtalıklarınızı yumurta bırakmalarını söyleyen hormonları düzenler. Stresliyseniz, daha sonra döngünüzde yumurtlayabilir veya hiç olmayabilir. Eğer sadece 14. günde ilişkiye giriyorsanız, yumurtlamak üzere olduğunuzu düşünürseniz, gebe kalma fırsatını kaçırabilirsiniz.
Her streste bu şansı kaçırır mıyım?
Sürekli ve ani stres arasında ayrım yapmak önemlidir. Stres düzeyiniz yüksek ancak oldukça tutarlı ise, vücudunuz muhtemelen buna alışacaktır ve muhtemelen her devirdeki yumurtlamaya devam edersiniz. Ani bir stres – örneğin bir kaza ya da aile içinde bir ölüm gibi – bu sizin döngünüzü atlatabilir ve yumurtlamayı engelleyebilir.
Tabii ki, bu kadından kadına da değişir. Bazı kadınlar, şehir dışına çıkmanın bile yumurtlamayı geciktirebileceğini düşünüyor. Diğerleri ciddi travmatik bir olayın döngülerini hiç etkilemediğini söyleyebiliyor. Aslında bu konuda hassas olmak daha çok işi yokuşa sürmek oluyor.
Stresin sadece olumsuz bir şeyin tepkisi olmadığını hatırlamak da önemlidir. Pozitif stres, döngünüzü etkileyebilir ve daha sonra yumurtlamaya veya hiç olmamasına neden olabilir. Gelinler sık sık değişik döngüleri konuşurlar çünkü düğünleri hakkında mutlu bir stres duyarlar.
Yumurtlayabildiğimi nasıl anlarım?
Bazal vücut sıcaklığınızı izleyerek yumurtladığınızı doğrulayabilirsiniz. Yumurtlamadan yaklaşık bir gün sonra yaklaşık 12 ila 16 gün süren sürekli bir artış görmeniz gerek.
Ne yapmalısınız?
Hayatınızda değişiklikler yapmaya çalışın, böylece kendinizi daha rahat hissedersiniz. Sağlıklı beslenme, egzersiz, yoga ya da meditasyon yapmak stresin azaltılmasına yardımcı olabilir. Ya da belki eşinize yardımcı olmak için eşinizle biraz zamana ihtiyacınız olabilir. Ayrıca hamile kalmak konusuna kafayı takmayıp, eşinizle istediğiniz zaman ilişkiye girmelisiniz. Hamile kalmak için şu günde ilişkiye girmeliyim diye düşünmek sizi strese sokacaktır.
Rahatlamak için bu yollar yardımcı olmuyorsa, yardım isteme zamanı gelmiş olabilir. Doktorunuzdan sizi doğurganlık uzmanına yönlendirmesini isteyin. Bir uzman, yumurtlayabilir olmamanızın başka nedenleri olup olmadığını öğrenebilir. Bir yumurtlama problemi teşhisi konduğunda, ovulasyona yardımcı olmak için doğurganlık ilacı verilebilir. Uzun vadede, davranış terapisi stresli yaşam tarzınızı kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Bu tür konuşma tedavisi için size başvurabileceğiniz biri için doktorunuza sorun.
Ayrıca, gebe kalmaya çalışırken yalnız hissetmek, stresle baş etmeyi zorlaştırabilir. Size destek sunabilecek bir gruba katılmayı faydalı bulabilirsiniz.