Close

Hamilelikte grip

hamilelikte-grip-asisi

Grip nedir?

Grip olarak bilinen influenza virüsü, kolayca ve hızlı bir şekilde genelde öksürük ve hapşırık aracılığıyla yayılmaktadır. 39 derecenin üstünde ateş, şiddetli kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik gibi belirtiler ile anlaşılan grip bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle çocuklarda ve yaşlılarda bağışıklı sisteminin daha zayıf olmasından kaynaklı sıklıkla görülmektedir. Halk arasında soğuk algınlığı ile karıştırılsa da grip daha tehlikeli bir hastalıktır ve gribe yakalanan kişi bir hekime başvurmalıdır.

Hamilelikte grip

Hamile kalan anne adaylarınında immun yani bağışıklık sistemleri normale göre daha zayıf olduğundan gribe yakalanma olasıkları da daha fazladır. Vücut ağrısı, titreme ve yüksek ateş gibi grip belirtileri hamilelerde endini çok daha sık göstermekte ve daha tehlikeli bir hal almaktadır. Önlenmediği takdirde grip zatürreye dönüşüp hamileliği tehlikeye sokabilmektedir.

Hamilelikte gribe karşı ne yapılmalıdır?

Grip, genellikle ateş ve yorgunluk gibi belirtilerle anlaşıldığından anne adayı bu belirtileri ve daha fazlasını kendinde görüyorsa hekime başvurmalıdır. Özellikle şiddetli nefes problemleri, kusma, ani baş dönmesi, bebeğin hareket edememesi gibi durumlar gebe için çok tehlikelidir. Hekim gözetiminde antiviral ilaçların kullanılması gribi engellemek için en bilinen yöntemdir.

Bunun yanında asetaminofen ateş düşürücü etkisiyle sık sık tercih edilmektedir. Bebeğin 3. aya girmesiyle organ oluşumları başladığından anne adayının ilaç kullanımına çok daha dikkat etmesi gerekmektedir. Bunun yanında anne adayı ılık duş, sağlıklı beslenme, vitamin içerikli besin tüketimi gibi doğal yöntemlerle gribin atlatılmasını destekleyebilir.

Hamilelikte grip aşısı

Gribe yakalanmadan önce grip aşısı yaptırmak hem anne adayını hem de bebeği gripten korumak için en iyi yöntemdir. Grip aşısı, her yıl belirlenen virüslere direnecek şekilde yeniden hazırlanmaktadır. Salgın mevsimlerinde hamilelerin ikinci ya da üçüncü dönemlerinde aşı olması tavsiye edilirken, yüksek riskli hamilelerin gebeliğin ilk döneminde aşı olması tavsiye edilmektedir. Aşı ile birlikte vücuda enjekte edilen antikorlar kan yoluyla bebeğe de geçerek hem anneyi hem de bebeği korumuş oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top