İçindekiler
Emzirme, anne olan kadınlar için oldukça manevi değer taşıyan bir durumdur. Çocuğun gelişimi içinde temelin atıldığı dönemdir. Sağlam bir temelse, sağlıklı bir emzirme süreci ile gerçekleşir. Emzirme süreci doğru zamanda sonlandırılırsa çocuğun hem psikolojik hem de fizyolojik gelişimi zarar görmemiş olur.
Emzirmenin önemi hayat boyu etkili
Emzirme, anne ve bebek arasında kurulan manevi ve güçlü bir bağı temsil eder. Bu noktada emzirmenin bu bağı güçlendirdiğini söyleyebiliriz. Bebeğin gelişimini hızla sürdürdüğü dönemde, anne sütüyle kemik gelişimine destek olarak ileride yaşayabileceği kemik erimesi rahatsızlıklarını minimuma indirgeyebilirsiniz. En önemlilerinden biri olarak, anne sütü bebeğin bağışıklık sistemine doğrudan katkı sağladığı için anne sütünden mahrum kalmayan bebeklerin hastalıklara daha az yakalandığı, yakalansa bile daha kolay atlattığı gözlemlenmiştir.
Öncelik anne sütü
Anne sütü, bebek için en sağlıklı ve güvenli besin olarak tanımlanabilir. Gelişim çağında tüketilmesi amacıyla, piyasada birçok ek gıda ürünleri yer alıyor. Fakat bunların erken kullanımı da uzun vadede olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Uzmanlar daima önceliğin anne sütünden yana olması gerektiğini, ilk 6 ay boyunca ek gıdaya geçilmemesini öneriyor. 6 ay sonrasındaysa anne sütünün tek başına bebeğin büyüme hızına göre yetersiz kalabileceğini ve bu noktada ek gıdalara geçilebileceğini söylüyorlar.
Ek gıda sürecinde de mutlaka anne sütüne devam edilmelidir. Anne ve bebek ilişkisinin daha da güçleneceği bu süreçte bebeği yalnızca ek gıdalarla beslemek, biberona alıştırmak doğru bir davranış olmayacaktır.
Doğru zamanı bulmak önemli
Emzirmeyi sonlandırma ile ilgili belirlenen kesin bir zaman söz konusu değil. Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre 1 yaşına kadar Dünya Sağlık Örgütü’ne göreyse 2 yaşına kadar, emzirilmeye devam edilmeli. Ülkemizde de pediatri uzmanları, anne sütünün 2 yaşına kadar devam etmesi gerektiğinden yana.Bundan sonraki sürecinse anne ve bebeğin ilişkisine bağlı olarak şekillendirilebileceğini söylüyor. Ayrıca emzirmeyi bırakmadan önce annenin ve bebeğin psikolojisi göz önünde bulundurulmalı. Bebek için zorlayıcı bir dönem olmamalı. Diş çıkarma, alışılan düzenin bozulması gibi durumlarda bebeği sütten kesmeye çalışmak doğru olmayacaktır. Anne için de aynı şekilde, sağlıklı bir ruh hali içerisinde bu karar verilmeli ve sürdürülmelidir.
Kararlı olunmalı
Anne, bebeği sütten kesmeden önce, mutlaka kararlı olmalı. Anne ile bebek arasında kurulan güçlü duygusal bağ, annenin kararsızlığıyla birleşince bebek için çok daha zor bir hal alabiliyor. Bitirmeye karar verip tekrar başlatmak, bebeğin bu duruma alışmasını zorlaştıracaktır. Sütten kesme durumunun aniden olması da, bebeğinizi psikolojik ve duygusal anlamda sarsabilir. Annenin onu sevmediği, uzaklaşmak istediği algısına kapılabilir. Aşama aşama emzirmeyi azaltmak daha sağlıklı olacaktır.