Close

DYT.ÖZGE DEMİRELLİ: EN ÖNEMLİ ÖĞÜN: KAHVALTI

Ortalama 8 saat uyku süresi ve uyumadan önceki 2-4 saatlik besin tüketilmemesiyle 10-12 saat açlık durumunun ardından vücudumuzun gün içerisinde fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için kahvaltı ile güne başlanılması önemlidir. Günün ilk öğünü olan kahvaltı, beynin ihtiyacı olan enerjiyi karşılar ve zihin açıklığını, derslere ve işlere iyi konsantre olmayı ve zinde bir gün geçirilmesini sağlar.

Kilo vermek isteyenlerin en önemli öğünü kahvaltıdır. Metabolizma hızının en yüksek seviyede olacağı gündüz saatlerinde sağlıklı seçimler yapılarak hazırlanmış bir kahvaltı ile güne başlamak kilo verme hızınızı maksimum seviyeye taşır. Öğle saatlerinde doğru açlık hissi aşırı olmayacağı için öğle yemeğini fazla kaçırma-sağlıksız seçimler yapma durumunu da en aza indirir. bir kahvaltı, gün boyu acıkmaların önüne geçilmesine yardım eder. Kahvaltı yapmak aynı zamanda gün içerisinde tatlı ihtiyacı hissedilmesinin önüne geçmede etkilidir.

Genel olarak kahvaltı yapmayanlar sabahları iştahsız olduklarından yakınırlar. Bunun sebebi akşam yemeğinden sonra gece boyunca tüketilen atıştırmalıkların sabahki olan iştahı etkilemesidir. Kişinin yaşam durumuna göre değişmekle birlikte saat 19.00’dan önce akşam yemeği bitirimeli ve kilo durumuna göre de uyumadan ortalama olarak 2-4 saat önce son ara öğün yapılmalı ve beslenme sonlandırılmalıdır. Bu sayede sabah kahvaltı yapılmasına engel olacak iştahsızlık problemi düzeltilebilir. Kahvaltı yapılmamasının diğer sebeplerinden biri de kişilerin kahvaltı hazırlamaya ayıracak vakitlerinin olmadığı durumudur.Genellikle uzun uğraşlar gerektiren kahvaltı tabakları akıllarda yer edinmiştir. Oysa ki kahvaltı hazırlaması ve tüketilmesi en pratik öğündür.

Sağlıklı Kahvaltı Tabağı Nasıl Olmalı?

Yeterli protein ve sağlıklı yağ grubundan besinlerin yer almalıdır. Protein kaynağı olarak yumurta, peynir, süt, yoğurt, kefir gibi besinler tercih edilebilir. Sağlıklı yağ grubu için zeytin, çiğ kuruyemişler, şeker ilavesiz fıstık ezmesi örnek verilebilir. Kahvaltı tabağında protein ve sağlıklı yağ gurubuna ek olarak lif içeriği yüksek bir besin eklenmelidir. Lif içeriği yüksek olan besinlere tam buğday ekmek, yulaf ezmesi, meyve, sebze gibi besinlerden bir seçim yapılabilir.

Kişilerin beslenme ihtiyaçları farklı olmakla birlikte örnek olarak;

  • Haşlanmış yumurta, zeytin, tam buğday ekmek, domates, salatalık,
  • Peynir, zeytin, kepekli yağsız galeta, yeşillikler,
  • Süt veya yoğurda eklenmiş yulaf ezmesi ve meyveler
  • Süt veya kefir, meyve, çiğ kuruyemişler,

Tam buğday ekmeğin arasına eklenmiş beyaz peynir, domates, biber ile hazırlanmış bir tost veya sandviç gibi birçok pratik ve sağlıklı seçenekler ile kahvaltı hazırlanabilir.

Kahvaltı ile beraber veya öncesinde çay-kahve gibi içecekler tüketilmesi yiyeceklerden alınacak demir mineralinin emilimini engellemektedir. Özellikle bayanlarda daha sık görülen demir eksikliği anemisi olanlar çay-kahve tüketimini kahvaltıdan 30 dakika önce veya sonra yapmalıdır. Çay-kahveye şeker ekleniyorsa kan şekerini hızlı yükseltmesinden dolayı ani kan şekeri düşmesine sebebiyet verebilir. Bu yüzden gün içerisinde acıkmalar yaşanabilir. Bu gibi olumsuz etkilerinden dolayı çay-kahveye şeker eklenmemelidir. Şekersiz içilemiyorsa karanfil veya limon suyu eklenerek tatlandırma yapılabilir.

DİYETİSYEN ÖZGE DEMİRELLİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top