Close

Dyt.Özge Demirelli: Doğru Ekmekten Korkmayın

 

Kilo vermek isterken yapılan en büyük hatalardan biri ekmek tüketimini sıfıra indirerek günler geçirilmeye çalışılıyor. Kimisi gerçekten bu durumu bir süre uygulayabilirken kimisi de uyguladığını düşünebiliyor.

Düşünebiliyor diyorum çünkü ekmek ve ekmek türevi besinler çoğu öğünümüzde yer almaktadır. Görüntüsü ekmeğe benzemese de içeriği ile ekmekle eş değer hatta ekmeğe göre daha fazla kalori içeren birçok yiyecek vardır. Örneğin; pilav, makarna, patates, çorba, yufka veya yufkadan yapılmış yiyecekler, unlu her türlü yiyecek, mısır gibi… Ekmek dışındaki yiyeceklerin daha çok kalori içermesinin ana sebebi yiyecekler yemeye hazır hale getirilirken eklenen yağ miktarından kaynaklanmaktadır. Oysa ekmek yemeye hazır hale getirilirken yağ eklemesi yapılmadan sofralarımızda yerini alır. Bu yüzden zayıflama diyeti yapanların ekmekten korkmak yerine ekmeği rahatlıkla tercih etmeleri uygundur. Yalnız her ekmek herkesin sağlığına yararlı olmayabilir. Bunun için diyetisyenden yardım almak gereklidir. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa tam buğday ekmeği yemeniz önerilir. Tam buğday tanesinin ruşeym kısmında yer alan vitaminler, mineraller ve kepek kısmında yer alan liflerden dolayı beyaz ekmeğe göre tam buğday ekmeğini kaliteli yapan özelliklerindendir. Tam buğday ekmeği B vitamini kaynağıdır. Özellikle B1, B2, B3 ve B9 (folik asit) kaynağıdır. Ayrıca E vitamini, magnezyum, demir, selenyum, potasyum ve sağlığa yararla birçok fitokimyasallar ve antioksidanlar içermektedir. Aynı zamanda glisemik indeksi beyaz ekmeğe göre düşük olduğundan kan şekeri dalgalanmaları yaratmaz. Bu nedenlerle tam buğday ekmekleri daha çok önerilme sebebidir.

Vücudumuzun en iyi enerji kaynağı karbonhidratlardır ve beynimizin kullandığı tek enerji kaynağı karbonhidratların sindirimden ortaya çıkan glikoz molekülüdür ve beyin hücreleri glikozu depolayamazlar. Bu sebeplerle yaşamımızın sağlıklı bir şekilde olması için karbonhidrat tüketmeliyiz. Ekmek de en tok tutucu aynı zamanda ekonomik olan karbonhidrat kaynağıdır.

Şeker içeriği olan besinlerde de yoğun bir şekilde karbonhidrat bulunmaktadır. Burada önemli olan nokta, şekerler veya çikolatalar basit karbonhidrat kaynaklarıdır. Diyet yaparken ekmeği tamamen diyetinden çıkaran kimsenin vücudu, yeterli karbonhidrat alamadığı için tabiri caizse karbonhidrat alarmı vererek en kolay kana karışacak karbonhidratı aşerir. Bu da şeker veya çikolata ve türevleridir. Diyet yaparken ani tatlı krizleri yaşama sebebi bu durumdur. Oysa ki kompleks karbonhidratları yeterli tüketen kişi, bu tür etkileri daha az yaşayacak ve daha mutlu ve sürdürülebilir bir zayıflama diyeti yapacaktır.

EV YAPIMI TAM BUĞDAY EKMEĞİ TARİFİ:

  • 1 yemek kaşığı toz maya
  • 4 su bardağı tam buğday unu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1.5 su bardağı ılık su
  • Üzeri için çörek otu ve keten tohumu

1.5 su bardağı suyun içine 1 yemek kaşığı toz mayayı ekleyerek karıştırıp 15 dakika bekleyiniz. 4 su bardağı tam buğday ununu eklediğiniz kabın içine bu maya-su karışımını dökünüz. 10 dakika kadar yoğurup hafif bir şekilde zeytinyağı ile yağladığınız kaba alınız. Kabın ağzını kapatarak 2 saat kadar ılık bir yerde hava almadan dinlenmeye bırakınız. 2 saat sonunda tekrar yoğurup 30 dakika kadar dinlenmeye alınız. 30 dakika daha dinlenen hamuru pişirme kabına alıp üzerini çörek out ve keten tohumu ile süsleyerek 200 derecede 30-45 dakika pişiriniz. Pişen ekmeği ılıdıktan sonra pişirme kabından çıkarıp soğuduktan sonra dilimleyip tüketebilirsiniz.

DİYETİSYEN ÖZGE DEMİRELLİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top